Jelenlegi hely: Western -> Western versenyszámok

Reining | Cutting | Western Pleasure | Western Horsemanship | Trail | Halter | Western Riding | Working Cow Horse

A reining díjlovaglás western stílusban, vágtában bemutatva. A program elemeinek alapját az igazi „ranch-munka” során adódó feladatok szolgáltatták. A reining szépsége nem csak a manőverek kivitelezésének módjában rejlik, hanem abban is, hogy a ló a laza száron történő hirtelen fordulatok, a gyors vágták, a több méteres sliding stopok után sem válik izgatottá, és teljes mértékben nyugodt marad. A nagy reining versenyek hangulata teljesen más, mint amit az európai ember megszokott. A nézők a pályán lévő „western díjlovasokat” hatalmas lelkesedéssel, hangos füttykoncertekkel, biztatják a gyorsabb vágtákra, spinre, a több méteres és igen látványos sliding stopokra, és harsány ováció hallatszik egy-egy szép lassú vágtára történő visszaállásnál vagy ugrásváltásnál. Ez a hangulat elengedhetetlen része a reining versenyeknek…
 
 

   
 

A cutting a western sportágak „kábítószere”: aki egyszer már ült igazi cutting lovon, aligha szeretne leszállni róla. Mániákussá teszi az embert az az érzés, amikor egy cutting ló elkezd dolgozni: ellenállhatatlan őserő lép működésbe…

Ehhez a lónak egy természetes adottságra van szüksége, amit „Cow Sense”-nek, marhához való érzéknek nevezünk. Hasonló adottság ez, mint a kutyáknak a vadász- vagy terelőösztöne! Ha a lónak nem veleszületett adottsága, akkor ezt megtanítani nem lehet. Ha valaki egy jó cutting lovat dolgozni lát, nem felejti el egykönnyen. A néző hamar kitalálja, miért fogják a lovasok az egyik kezükkel a nyeregszarvat… Mialatt a ló a marhával dolgozik, a lovasnak elsősorban az a feladata, hogy megtalálja a helyes ülést és egyensúlyt a nyeregben.

 

 

A jó pleasure lónak szabad mozgása van, felépítésének megfelelő lépéshosszal. Mozgása mérsékelten térölelő, kis erőkifejtéssel. Kiegyensúlyozott, szabad mozgással rendelkezik, miközben korrekt jármódot mutat be a megfelelő iramban. A mozgás minősége és a jármódok folyamatossága a fő szempontok közé tartozik. A fejét és a nyakát elengedett, természetes pozícióban kell tartania, a tarkója egy vonalba esik a marjával vagy csak kismértékben van felette. A jó pleasure ló kiegyensúlyozott és készséges, jó kondícióban lévő, igen kényelmes lovaglású.

 
 

   
 

A western horsemanship (ejtsd: vesztern horszmensip) egy amatőrök és ifjú lovasok részére kiírt versenyszám. A program, amit a versenyek során lovagolni kell, tulajdonképpen a három jármódot és a reining-manőverek alapjául szolgáló elemeket tartalmazza. Célja az, hogy a fiatal és a kezdő lovasokat a westernlovaglás alapjainak precíz elsajátítására buzdítsa. A fiatal lovasok korán „fejest ugorhatnak a mélyvízbe”, és már ifjú korukban elég nagy versenyrutinra tehetnek szert.

A western horsemanship lényege, hogy a lovas mennyire tudja a lóval összhangban, precízen és könnyedén végrehajtani az előírt manőversort úgy, hogy közben nyugalmat, önbizalmat sugároz, természetesen helyes testtartás mellett.

 
 

   
 

A trail (ejtsd: trél) egy olyan western versenyszám, amelynek során a ló-lovas párosoknak olyan akadályok sorozatát kell leküzdenie, amelyek a mindennapi kültéri lovaglás során, erdőn-mezőn akármikor előfordulhatnak. Még az ugyanolyan típusú akadály is igen sokféle formában jelenhet meg a versenyek során, számos kombinációban. A jó trail ló igen engedelmes, nyugodt, kiegyensúlyozott, és nem félős. Mivel a westernlovakat nagyfokú önálló feladatmegoldásra nevelik, ezért elengedhetetlen, hogy számos rúd, a különböző típusú akadályok és ezek kombinációi között a ló figyelmesen és a lovasával rendkívül együttműködően dolgozzon. Mindezt természetesen nem rövid, hanem a westernlovakat jellemző laza szárhasználattal kell megoldani.

 
 

   
 

A Halter verseny olyan kategória, ahol a lovakat a testfelépítésük alapján bírálják el.

Ezen verseny célja az, hogy megőrizze a Quarter Horse fajtatípusát azzal, hogy a lovak értékelésének az alapja a fajta ideálhoz való hasonlóság, amely ideál a fajtajelleg, az egyensúly, az izmoltság, a testfelépítés és a nemi jelleg legjobb kombinációja.

A halter osztályokban bemutatott ideális ló a következő tulajdonságokkal rendelkezik: az összbenyomást tekintve finom vonzó fej, finom nyakillesztés, jó arányokkal rendelkező kondicionált nyak; hosszú, dőlt lapockák; mély mellkas, rövid hát; erős, jó kötésű ágyék; hosszú csípő és far; jól körülhatárolt és izmolt térdek, lábszárak, és mellkas; ezen tulajdonságok egyenes szabályos végtagokkal és hibátlan patákkal párosulnak.

 
 

   
 

A western riding bírálatának alapja a jármódok, ugrásváltások minősége, a ló viselkedése, képességei és hogy mennyire készséges a lovas segítségadásaira. Ennek a versenyszámnak a fő eleme az ugrásváltás, ám mégsem csupán ennek a helyes kivitelezéséről van szó. Nem egyszerű ugyanis a szinte centiméterre meghatározott helyen korrekt módon végrehajtani az ugrásváltást, amelynek olyan gördülékenynek kell lennie, hogy szinte észre se lehessen venni, hanem az egész pálya teljesítése során a lónak laza száron – egykezes szárhasználat mellett – lazán, fegyelmezetten egy iramban kell haladnia.

A versenyeken a négy feladatsor közül az egyiket kell teljesíteni. A pálya helyes felállításáért a bíró a felelős.

 
 

   
 

A jó „cow horse” veleszületett képessége a marhával való munka, szinte valószínűtlenül gyorsan képesek az összefüggéseket megtalálni és hamar rájönnek a munka lényegére. Szinte hihetetlen, de egy jól és szisztematikusan kiképzett ló már „olvas” a marha gondolataiban, és rengeteget tud segíteni a lovasnak a munkában, feltéve, ha a lovas is képes megérteni lova kezdeményező mozdulatait. Igen sokoldalú, intelligens, atletikus és kiegyensúlyozott idegrendszerű lovat kíván. A szóban forgó versenyszám, a Working Cow Horse, magában foglalja a reining elemeit és a marhával való munkát egyaránt. A verseny előre meghatározott reining feladatok végrehajtásából és marhával való munkából áll.
 

látogató számláló

 

 

+2010.09.25.

+Eredménylista Csömör

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

+2010.06.01.

+In memoriam Freckled Pancho Jac

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -